Безпрецедентната кражба на 21-те машини за криптовалута от ЗИИУ – Благоевград

...
Безпрецедентната кражба на 21-те машини за криптовалута от ЗИИУ – Благоевград
Коментари Харесай

Изплуваха нови любопитни подробности за мега обира в Благоевград

Безпрецедентната кражба на 21-те машини за криптовалута от ЗИИУ – Благоевград е засечена от един от тримата благоевградчани, чиято благосъстоятелност са устройствата. Те са разполагали с мобилни приложения, с които от отдалеченост следили онлайн машините „ копачи “, само че нямало алтернатива за уведомяване, в случай че машините спрат да работят. В събота единият притежател забелязал, че неговите устройства не работят, усъмнил се, че става нещо неправилно, и отишъл на място, с цел да ревизира. Обадил се на пазача на портала и когато се качил до помещението на петия етаж, се оказало, че всичките 21 машини „ Антмайнер С 9 “ са се „ изпарили “, написа " Струма ".

Веднага подал сигнал за кражбата в полицията и на място пристигнали няколко патрулки. Предприето е тотално претършуване на постройката, защото имало възможност апашите да се още там, само че се оказало, че всички стаи са празни. От крадците и машините нямало диря, а СОТ-ът и камерите за видеонаблюдение били блокирани. Една от версиите е, че пазачът на портала е „ проспал “ крадците, защото с цел да стигнат до петия етаж, те би трябвало да минат през него. Машините са тежки и един човек може да придвижи едновременно не повече от две. Откраднатите 21 устройства за копаене на криптовалута са китайски и няма по какъв начин да се проследят. Това значи, че апашите могат да ги настроят да работят за тях, без да се тормозят, че ще бъдат засечени, или да ги продадат на „ черно “, което е по-рисковано. Една машина коства към 8000 евро.

Един от тримата благоевградчани, които са били наематели, е имал 15 машини. Имената на пострадалите притежатели към този момент не се загатват, само че става въпрос за предприемачи, които са вложили в новото съвременно занятие, което е изцяло законно и доходоносно. Курсът на биткойна варира, през вчерашния ден да вземем за пример е бил 8500 $. В началото на 2017 година биткойнът се котираше за под 1000 $. На 17 декември най-популярната цифрова валута означи исторически най-много от над 20 000 $ след година на стремглав напредък. На 22 декември 2017 година курсът на биткойна се срина с до 30 %, достигайки 11 200 $.

Припомняме, че охранител от частната компания на някогашните полицейски шефове Страхил Иванов и Христо Величков бе уволнен поради кражбата. Христо Величков удостовери информацията за отстранения чиновник, само че се въздържа от повече коментар с обяснението: „ Нека сътрудниците от полицията да си свършат работата “.

Цялата постройка на ЗИИУ „ Стандарт” АД се охранява от частната компания, която има офис на втория етаж. Освен със сигналноохранителна техника, постройката се пази и с жива защита на самия вход. Затова е необичайно по какъв начин крадците са съумели да обхванат безпроблемно до петия етаж, на който се намира помещението за машини за криптовалута и да ги изнесат от там.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР